O Bulharsku
http://o-bulharsku.html

copyright © 2005 - 2019

Informace o letenkách
Praha-Burgas       
Brno-Burgas     Ostrava-Burgas     Pardubice-Burgas


O Bulharsku

Velká část povrchu Bulharska je hornatá. Centrální částí země se táhne ve směru ze západu na východ pohoří Stara Planina. Jižně od hlavního města vystupuje masiv Vitoša měřící 2290 m n. m. Jihozápad země vyplňuje mohutný horský masiv s pohořími Rila, kde je také nejvyšší hora Bulharska a také Balkánského poloostrova Musala měřící 2925 m n. m., dále Pirin a plošně rozsáhlejší Rodopy. Pirin a Rodopy patří do starobylého rodopského horského systému. Zhruba prostředkem Bulharska se táhne od srbských hranic na západě po Černé moře na východě pohoří Stara Planina (česky Staré hory), které patří do systému Balkanid.
Na sever od něj leží Dolnodunajská nížina, na jih Hornotrácká nížina. Stara planina je pokračováním Karpat a na rozdíl od Rodop patří do Alpsko-himálajského systému.
Do Černého moře odvádí své vody největší řeka země Dunaj, k úmoří Egejského moře patří Marica.
Podnebí má na severu ráz kontinentální, na jihu a východě středomořský. Průměrné lednové teploty se pohybují od -2 do 2 °C, červencové od 21 do 25 °C. Průměrný roční úhrn srážek kolísá mezi 450 - 850 mm, na horách přes 1000 mm.
Tato malá země má co nabídnout každému turistovi - zlaté pláže a dlouhé léto, mnoho kilometrů skalnatého pobřeží lákajícího k potápění, zelené vzrušující hory a čistá jezera, horké minerální prameny, tisíciletá historická města. Jsou zde i krásné hory s výbornými podmínkami na odpočinek i sport v zimě i v létě, jsou zde zelené doliny s nádhernou vůní růží. Tradiční devizou bulharů je pohostinnost, milé a přátelské vystupování. Pobyt v Bulharsku je finančně nenáročný a dokonce i cenově výhodný, zejména v destinacích od Burgasu na jih.


Stručně o financích

Měnovou jednotkou je 1Lev, značka LV (1LV=100 stotinek), bankovky v hodnotě 2, 5, 10, 50, měna není volně směnitelná, doporučuje se směna z EUR či USD, cca 1 EUR = 1,95 LV,1 USD = 1,97 LV, směnit lze i české koruny (nedoporučujeme, dlouhodobě velmi nevýhodný kurz, až 20,-Kč za 1Lev). Banky jsou otevřeny od pondělí do pátku od 8.00 do 16.00 hod. Ve větších turistických centrech jsou 24 hodin denně přístupné bankomaty. Hlavní mezinárodní úvěrové karty jsou běžně přijímány ve velkých hotelech, půjčovnách automobilů, vyjímečně v některých restauracích a obchodech. V současné době je možno platební kartu použít k nákupu pohonných hmot u čerpacích stanic nadnárodních společností jako je SHELL, ÖMV a další. Možnosti použití platebních karet se poměrně rychlým tempem rozšiřují hlavně v turistických oblastech.

Bulharská kuchyně

V hotelích se vaří převážně jídla mezinárodní kuchyně, obohacená o balkánské prvky. V restauracích převažuje domácí kuchyně, má orientální charakter přizpůsobený evropským zvyklostem - jídlo se již sice "netopí" v oleji, ale stále převládá česnek a speciální koření. Bohatá je nabídka ovoce a zeleniny. Ryby a maso jsou skoro vždy grilovány, vyjímečně smaženy např. v těstíčku. Velmi rozšířená je úprava pečením na rožni. Typickými druhy zeleniny jsou rajčata, papriky, okurky (většinou plněné nebo pečené).
U salátů je základní výběr následující:

  • ŠOPSKÝ SALÁT (rajčata, papriky, okurka, cibule, balkánský sýr)
  • RAJČATOVÝ SALÁT MÍCHANÝ SALÁT (rajčata, okurky, papriky, cibule, olivy)
  • SNEŽANKA - okurka, česnek, jogurt

Velmi oblíbené jsou polévky. Z bohaté nabídky vám doporučujeme

  • TARATOR - tradiční studená polévka z kyselého mléka, okurek, česneku a ořechů. Přidává se olivový olej a kopr.

Mezi “klasická” bulharská jídla můžeme zařadit:

  • KEBAPČETA - čevabčiči
  • KJUFTETA - karbanátky z mletého masa
  • PLNENÍ ČUŠKI - zapečené papriky plněné mletým masem a rýží
  • ČUŠKI BJUREK - zapečené papriky plněné balkánským sýrem
  • SARMI - závitky z vinného listu plněné mletým masem a rýží
  • MUSAKA - zapečené brambory s mletým masem
  • MIXGRIL - různé druhy masa na rožni
  • SÝRENE PO ŠOPSKÍ - zapečený balkánský sýr, s rajčaty a vejcem

Nesmíme zapomenout ani na ryby. V nabídce restaurací samozřejmě převažují jídla z ryb Černého moře, ale najdete zde i rybí pochoutky z dovozu. Všímejte si však důkladně cen. Některé rybí speciality právě z černomořských ryb bývají sice dosti drahé, ale na druhou stranu velmi chutné. Patří sem kalkan-platýz, lefer a velmi chutná ryba palamud, nazývaná též černomořským tuňákem.
Tradiční bulharský bílý chléb je základní přílohou ke všem jídlům.
Dbejte na to, aby jste vždy konzumovali jídla řádně tepelně upravená. Vyhnete se tak možným zažívacím problémům


Nápoje

Po dobrém jídle dobré pití. Můžete si vybrat z rozsáhlé nabídky nealkoholických a alkoholických nápojů. Nealkoholické nápoje zastupuje všudepřítomná minerální voda a kompletní sortiment nealko nápojů známých firem jako je CocaCola, Schweppes a řada dalších.
PIVO - Zagorka, Šumensko, Burgasko, Ledenika, Kamenitza, Ariana, Staropramen a řada dalších. Pivo v Bulharsku zaznamenalo v několika posledních kvalitativní postup vzhůru a lze ho proto vřele doporučit. Možná, že skalní příznivci českého piva budou mít nějaké připomínky, ale nejsme na pivním festivalu. Lze jen těžko upřednostnit nějakou značku. Vše záleží jen a jen na vaší chuti a výběru.
Vína bílá - Misket Karlovo, Dimjat, Tamjanka ....
Vína červená - Gamza, Mavrud, Melnik, Kadarka...
Tradiční lihoviny - Mastika, Mentovka, Rakije .... Ceny jsou často výrazně nižší jak v ČR.

Několik nezbytných rad:

  • s pitnou vodou z veřejného vodovodu jsme nezaznamenali nějaké zažívací problémy. Tomu, kdo přesto nechce nebo nemůže použít tuto vodu, doporučujeme používat k pití například minerální vodu “DEVIN”. Je i perlivá.
  • Nezapomínejte na to, že káva je výhradně presso a podává se zásadně velmi silná v malých šálcích. Pokud chcete více vody musíte říci, že chcete “dolgo kafe”. Na českého “turka” v restauracich zapomeňte
  • Lihoviny se podávají v gramech a “normální” míra je 100 gramů. Pozor na to. Podle ceny to nepoznáte a následky mohou být v horkém podnebí velmi nepříjemné a to ani nemluvě o případném usnutí na pláži.